Avoimen julkaisemisen rahoitus puhututtaa - Publishers and funders for Open Access in Finland -seminaari 24.5.2016

Publishers and funders for Open Access in Finland -seminaari 24.5.2016
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki) klo 9:30–16

Tapahtuman esitelmät

Sami Niinimäki: Opening words

Sven Fund: Open Access in HSS - Books and Journals. The next step for Knowledge Unlatched?

Riitta Koikkalainen: Kotilava – Academic journals  towards open access in Finland

Kalle Korhonen: Perspectives of a private research funder

Pekka Nygren: Publisher’s comment

Niklas Alén: Open monographs

Työpajojen tulokset

Books, journals and international consortia, työpajan tuloksia

Research funding and OA, työpajan tuloksia

Finnish scholarly journals as a channel for publishing in research organizations, työpajan tuloksia; Ilkka Väänänen: Ammattikorkeakoulujen julkaisutoiminta

Publishers and funders for Open Access in Finland -seminaarissa 24.5. kokoonnutaan pohtimaan, miten kotimaisten tiedelehtien siirtyminen avoimuuteen on viisainta rahoittaa. Ratkaisuja etsitään yhdessä kustantajien, tutkimusrahoittajien ja tieteellisten kirjastojen kanssa. Avoimen julkaisemisen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta sen rahoittamisen käytännöt vaihtelevat. Englanninkielisissä lehdissä käytetään paljon kirjoittajamaksuja, ja laajan lukija- ja kirjoittajakunnan vuoksi ratkaisu on kansainvälisillä foorumeilla toimiva. Pienillä kielialueilla, joilla lukija- ja kirjoittajakunta on rajallinen, lehdet ovat usein etsineet toisenlaisia ratkaisuja

Suomalaisten tieteellisten lehtien rahoitus on tähän saakka tavallisimmin perustunut kolmeen lähteeseen: valtionapuun, tilausmaksuihin ja tieteellisten seurojen tukeen. Avoimilla lehdillä tämä rahoitusrakenne ei välttämättä enää toimi, ja sen tilalle kentän toimijat hahmottelevatkin yhdessä ratkaisua, jossa kotimaisten lehtien avoimuus ja elinvoimaisuus turvataan. Kotimaisia lehtiä tarvitaan muun muassa julkaisukanaviksi, joilla käsitellä kansallisesti tärkeitä tutkimusaiheita.

Seminaarin pääpuhuja on uudentyyppisiä ratkaisuja tieteellisen julkaisemisen levittämiseen ja rahoitukseen etsivän fullstopp-palvelun toimitusjohtaja Sven Fund.  Hänen alustuksensa jälkeen kotimaiset asiantuntijat pureutuvat päivän kysymyksiin tieteellisten seurojen, tutkimusrahoittajien, kustantajien ja kirjastojen näkökulmista. Iltapäivän työryhmätyöskentelyssä aiheisiin syvennytään vielä perusteellisemmin.

Tieteiden talossa järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta työryhmätyöskentelyn ja kahvituksen järjestämisen vuoksi ilmoittautuminen on tarpeen. Ilmoittautuminen päättyy torstaina 19.5.2016 kello 12.

Seminaarin tuottaa Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Kansalliskirjaston yhteinen Kotilava-hanke. Järjestelyissä on ollut mukana myös Helsingin yliopiston kirjaston, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Suomen tiedekustantajien liiton asiantuntijoita.

Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä, ja tilaisuudesta tehtävä tallenne julkaistaan myöhemmin Kotilavan nettisivuilla.

Ilmoittaudu tästä

 

Lisätietoja

Riitta Koikkalainen
tietoasiantuntija, Kotilava-hanke
Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut
riitta.koikkalainen@helsinki.fi
050 4489 464

 

Hyödyllisiä linkkejä:

http://kotilava.fi/
http://avointiede.fi/
https://www.tsv.fi/
https://www.kansalliskirjasto.fi/
http://www.helsinki.fi/kirjasto/fi/etusivu/
http://www.minedu.fi/OPM/Tiede
http://www.finlit.fi/fi
http://www.tiedekustantajat.fi/index.php